GREMI D'INSTAL·LADORS D’ELECTRICITAT, FONTANERIA I COMUNICACIONS DEL BAGES, BERGUEDÀ I MOIANÈS

Electricitat, Fontaneria i Comunicacions

El final dels terminis amenaça centenars de projectes de renovables

Ferran Soler Cot,

El final dels terminis amenaça centenars de projectes de renovables


El final dels terminis amenaça centenars de projectes de renovables. El període perquè centenars de plans rebin la declaració d’impacte ambiental expira demà, i el major embut és a les comunitats autònomes. El Govern central s'ha compromès que “el 100% dels projectes la valoració dels quals depèn del ministeri” estiguin “resolts” el 25 de gener, però les autonomies acumulen retards que poden portar algun projecte a no rebre una resposta a temps. Les empreses ja han anunciat que si l'obtenció de la declaració d'impacte ambiental és per culpa de l'Administració, litigaran. Les presses i la pressió responen a aquesta possibilitat d'acabar veient-se les cares als tribunals.


La fèrria oposició del Govern a ampliar el termini que vencia ahir perquè centenars de projectes renovables aconseguissin salvar una de les fites burocràtiques clau per al seu desenvolupament, com és obtenir la declaració d’impacte ambiental (DIA), ha donat resultat. Estava en joc la posada en marxa de projectes amb una capacitat total del voltant de 80 GW que a finals d’any s’acumulaven en expedients sense resoldre sobre les taules dels despatxos del Ministeri de Transició ecològica, els de més de 50 MW, i de les diferents comunitats autònomes, els de menys potència.  Sense aquesta declaració, els projectes caduquen i els promotors titulars es veuen obligats a abandonar-los i a executar els avals dipositats. 

Finalment, ahir, 25 de gener de 2023, data límit per aconseguir aquesta certificació ambiental, la gran majoria dels expedients van aconseguir passar la revisió. “ens falten les dades definitives de les comunitats, que hem d’acabar de recopilar i de les quals donarem compte quan les tinguem. en la part que li toca a l’administració central hem complert al 100%”, va assegurar ahir la vicepresidenta segona i ministra per a la Transició ecològica, Teresa Ribera, quan va arribar a un dinar organitzat pel Club espanyol de l’energia en què també participava Fatih Birol, director executiu de l’Agència Internacional de l’energia, i els principals directius del sector energètic espanyol. “en total s’han avaluat 201 projectes, dels quals 170 han obtingut la declaració d’impacte ambiental favorable, i només 22 desfavorable. 

Vuit projectes més han estat arxivats per falta d’informació i un ha estat desestimat perquè els responsables han respost a les al·legacions aquest matí, fora de temps, després de nou mesos de reclamacions”, va detallar la vicepresidenta. Menys claredat hi ha entorn del que han avaluat les comunitats autònomes, on l’embús d’expedients ha estat molt més gran, “sobretot en algunes”, segons puntualitzava Ribera. Des de les organitzacions que representen les empreses del sector, hi ha una barreja de satisfacció i alerta. “L’avenç ha estat considerable. Dels 19 GW que hi havia en risc en els projectes eòlics, 10 han aconseguit la DIA. 

Respecte als altres 9 projectes, confiem que, en funció de la data de presentació dels expedients que es tingui en compte, també es pugui avançar”, apuntava juan Virgilio Márquez, director de l’Associació eòlica empresarial (Aeo). Molt més risc s’havia acumulat al sector fotovoltaic, en què a finals de desembre el volum d’expedients pendents era del voltant de 60 GW. Des de les associacions del sector, APPA Renovables i Unió espanyola Fotovoltaica, prefereixen no donar encara dades concretes. “Caldrà esperar que Red elèctrica, la gestora del sistema, les comuniqui”, apunten. entre aquests no hi ha eufòria. “És possible que s’hagin quedat fora alguns projectes molt vàlids i el Govern hauria d’articular alguna manera per resoldre la situació. Però s’ha avançat molt considerant el que hi havia fa poc més d’un mes”, expliquen aquestes organitzacions. Catalunya, malgrat haver estat una de les assenyalades durant les últimes setmanes com a focus d’aquests embussos, també ha complert. 

Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat afirmen que, dels 101 projectes, el termini dels quals caducava ahir, “només dos han quedat sense resoldre i no arriben a deu les resolucions desfavorables”. “Molts dels expedients han passat molt de temps responent als nostres requeriments d’informació perquè calia fer molts retocs sobre el projecte inicial”, puntualitzen. 

La junta de Galícia també ha comunicat que ha aconseguit arribar a avaluar 120 expedients dels 140 que tenia. L’embús més gran apuntava a la Comunitat Valenciana. segons les dades d’efe, dels 107 projectes se n’han resolt 61 a favor, 31 en contra i en els altres 15 han estat les mateixes empreses les que han declinat continuar. També dues comunitats més estarien entre les endarrerides. “en l’àmbit eòlic on més projectes es poden haver quedat sense avaluar és a Castella Lleó i a Aragó”, apunta l’Associació eòlica empresarial. Malgrat la intensitat amb què brillava en vermell aquest 25 de gener als calendaris de l’impuls a les energies renovables, el problema no s’acaba aquí. “La d’avui és només una de les fites que han de complir els projectes. n’hi ha moltes més i hi ha molts projectes que tindran problemes”, adverteixen fonts del sector energètic. 

La Comissió nacional de Mercats i Competència (CnMC) apuntava ahir que, malgrat la intenció d’algunes companyies de qüestionar els terminis d’execució dels projectes, no hi ha marge de discussió. Fonts del sector expliquen que “tot respon al fet que des del Govern s’ha detectat que hi havia molts projectes darrere dels quals només hi havia intencions especulatives, i es vol evitar tant sí com no que s comercialitzi i es faci malbé la imatge internacional del sector a espanya”.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies